World of Metin

Proprietatea

Go down

Proprietatea

Post by Ghioala Andrada on Thu Feb 16, 2012 12:43 pm

Proprietatea : formele si evolutia proprietatii .

Proprietatea se defineste prin :

asamblul bunurilor pe care le stapaneste o persoana , o familie sau o institutie ;

ansamblul bunurilor pe care o persoana , o familie sau o institutie le are asupra unor bunuri; 38278msx64hiy3r

raportul social privind dreptul unei persoane , familii sau institutii asupra bunurilor .

Proprietatea izvoraste din :

dreptul primului venit ;

contractul incheiat intre persoana care munceste si intreprinzator ;

dreptul de mostenire asupra bunurilor accumulate de ascendenti . si278m8364hiiy

Bunurile se pot afla in proprietate private sau in proprietate publica .

Proprietatea privata sau particulara are un caracter personal . Proprietarul are control deplin asupra bunurilor pe care le poseda , putand interzice altor persoane sa le intrebuinteze .

Proprietatea privata a aparut sub forma de proprietate individuala si mai tarziu sub forma de priproetate asociativa , pe baza de titluri de proprietate (actiuni) .

Proprietatea publica nu are caracter personal . Ea presupune folosirea bunurilor in comun;o persoana care utilizeaza un bun aflat in proprietate publica nu poate interzice altora sa il intrebuinteze .

Proprietatea publica s-a dezvoltat indeosebi sub forma proprietatii statului . Statul este proprietar de terenuri , paduri , zacaminte naturale , cladiri , ce sunt folosite in interesul public .

De bunurile publice s-a abuzat adesea , fiind considerate ale nimanui . Statul nu s-a dovedit a fi un bun administrator , si tocmai de aceea proprietatea publica nici nu s-a putut dezvolta peste o anumita limita . Proprietatea de stat trebuie sa existe insa fie si numai pentru ca anumite bunuri nu pot fi insusite in proprietatea privata .Dreptul de proprietate .Drepturile pe care le au oamenii asupra bunurilor se numesc drepturi de proprietate . Posesorul unui bun are puterea de a interzice altora s ail utilizeze . De aceea , drepturile de proprietate implica intotdeauna relatii intre oameni , fiecare fiind obligat sa respecte posesia celorlalti . Proprietarii au drept de control asupra bunurilor pe care el poseda , cat si drepturi asupra veniturilor pe care le aduce bunul respective . Aceasta inseamna ca ei le pot folosi sau instraina dupa cum doresc .

Dreptul de proprietate este aparat de lege , care pedepseste incalcarea lui . Astfel se intampla in caz de furt , talharie sau abuzz in administrarea unor bunuri . Bunurile furate sunt adeseori vandute . Pentru cumparatori exista riscul ca bunurile sa le fie confiscate spre a fi restituite proprietarilor de drept .

Dupa a doilea razboi mondial , in tarile din Europa Centrala si de Est care au intrat in sfera de influenta a fostei URSS , a fost desfiintata , in cea mai mare parte , proprietatea privata , prin nationalizarea caselor , terenurilor , intreprinderilor , incalcandu-se dreptul de proprietate .Proprietatea si activitatea economica .Pentru a raspunde la intrebarile referitoare la ce , cat si pentru cine sa produca , oamenii s-au orientatdupa indiciile pe care la ofera piata . Pe piata , producatorii pfera spre vanzare produsele realizate . Producatorii sunt interesati sa-si vandal marfa la prĂȘt cat mai bun . Daca pretul este prea mare , nu vor avea cumparatori , iar daca pretul este prea mic , vor fi in pierdere . Ei trebuie sa stabileasca si cat trebuie sa produca , in functie de incasarile realizate , pentru a obtine castigul maxim posibil . Dar , pentru a decide in legatura cu toate aceste probleme , producatorii tebuie sa fie proprietari , sa dispuna de bunurile pa care le folosesc pentru a produce ceea ace vand .

La baza economiei de piata se afla proprietatea privasta , care ii da individului dreptul de a initia in afaceri , de a le organiza dupa cum crede ca este mai bine , de a angaja lucratori care sa foloseasca bunurile sale in activitati economice si de a-si insusi castigul realizat .

Dupa anul 1989 s-a trecut la crearea unui sistem economic de piata , capabil sa satisfaca trebuintele oamenilor . Principala problema in cadrul acestui proces este privatizarea , adica trecerea intreprinderilor din proprietatea statului in proprietatea particulara . Tot incepand din 1990 s-a inceput si procesul de restituire a pamanturilor , locuintelor etc. persoanelor exproprieate abuziv in timpul regimurilor comuniste .Proprietatea si relatiile dintre oameni .Existenta proprietatii influenteaza in mod hotarator relatiile dintre oameni si actiunile pe care acestia le initiaza . Proprietatea este cea mai importanta garantie a libertatii , atat proprietarilor , cat si celor lipsiti de proprietate . Proprietatea private divizeaza controlul asupra bunurilor intre numerosi oameni care actioneaza independent .

Proprietarul are putere asupra bunurilor sale , dar si asupra oamenilor , pentru ca poate sa le permita sau sa le in terzica acestora accesul la lucrurile de care au nevoie . De aceea se spune ca oamenii stapanesc lumea prin intermediul proprietatii . Pentru a apara libertatea , atat puterea , cat si proprietatea pe care se intemeiaza ea trebuie sa fie limitate.

Proprietatea ofera oamenilor posibilitatea de a avea o viata indestulata , de a-si satisface trebuintele dincolo de limita subzistentei si , mai ales , le ofera siguranta de care au nevoie . In plus , ea le asigura prestigiu si respect din partea celorlalti .

Rolul si importanta proprietatii in viata oamenilor trebuie intelese si din perspective inegalitatilor pe care le creeaza . Ca urmare a drepturilor de proprietate , intre oameni apar inegalitati si de avere , dar si de sanse . Cei care acumuleaza bogatii au alte sanse la educatie si la functiile din societate , decat cei saraci .

Proprietatea a fost considerata de multi ganditori drept principala sursa a raului existent in societate .

Proprietatea genereaza :

invidie ;

rivalitate ;

lacomie .


Last edited by Ghioala Andrada on Mon May 07, 2012 3:45 am; edited 2 times in total
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Proprietatea

Post by A.Levine on Sun May 06, 2012 1:25 am

Bv Andrada:X
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Re: Proprietatea

Post by Ghioala Andrada on Thu May 17, 2012 1:08 pm

mersi Nicu
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Proprietatea

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum