World of Metin

Aparatul digestiv si digestia

Go down

Aparatul digestiv si digestia

Post by Ghioala Andrada on Fri Feb 17, 2012 12:48 pm

Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv este alcatuit din totalitatea organelor in care are loc transformarea alimentelor in substante simple asimilabile de catre cellule.

Aparatul digestive este alcatuit din doua parti:tubul digestiv si glandele anexe.

Tubul digestiv este alcatuit din mai multe segmente:cavitatea bucala,faringele,esofagul,stomacul,intestinul subtire si intestinul gros.Aceste segmente sa inlantuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit,incepand de la orificiul bucal pana la orificiul anal.

In drumul sau de la orificiul bucal pana la orificiul anal,tubul digestiv strabate craniul viscerial,gatul,toracele(mediastinul),cavitatea abdominala,marele si micul bazin.Cea mai mare parte a tubului digestiv este in cavitatea abdominala ,care este delimitata de partea superioara de muschiul diafragm,iar in cea inferioara comunica cu ca vitatea pelviana,de unde si denumirea de cavitatea abdominopelviana.

Glandele anexe ale tubului digestiv.

In tubul digestiv se gasesc numeroase glande,unele in peretii sai,altele constituind organe glandulare anexe.Glandele anexe din peretii tubului digestiv sunt raspindite indeseobi in tunica mucoasa si in unele segmente(esofag si duoden),acestea patrund pana in tunica submucoasa.Glandele mari dinafara peretilor tubului digestiv,numite glande anexe,comunica cu cavitatea segmentului digestivrespectiv prin conducte excretoare.In aceasta categorie intra glandele salivare ,ficatul si pancreasul.Glandele salivare sunt: Glandele salivare mici,Glandele salivare mari(Glanda parotida,Glanda submandibulara,Glanda sublinguala).

Fiziologia aparatului digestiv.

Aparatul digestiv are ca functie principala digestia si absortia substantelor alimentare,deci joaca un rol esential in nutritia organismului.Prin digestie intelegem totalitatea transformarilor mecanice, fizice si chimice pe care le sufera alimentele in diferite segmente ale tubului digestiv.Ca urmare a acestor transformari ,moleculele complexe,insolubile ale alimentelor(glucide,lipide,proteine)sunt descompuse in molecule simple,solubile,care pot trece din tubul digestiv (mediul extern) in sange sau limfa(mediul intern).In procesul de digestie intervin enzimele secretate de glandele din mucoasa tubului digestiv si glandele anexe ale acestuia.Digestia se produce numai in acele segmente ale tubului digestiv in care se secreta enzime specifice si anume in cavitatea bucala(digestia bucala),in stomac(digestia gastrica) si in intestinul subtire(digestia intestinala).

Prin absortie se intelege trecerea substantelor nutritive din lumenul intestinal in sange si limfa.Procesul de absortie are loc pe toata intinderea tubului digestiv ,dar organul principal specializat pentru aceasta functie este intestinul subtire.

Alaturi de aparatul circulator si respirator,aparatul digestiv asigura organismului materialul necesar functiilor vitale ,acopera pierderile energetice,inlocuieste materialul uzat si produce elementele necesare dezvoltarii organismului.

Digestia bucala.

Totalitatea transformarilor mecanice si chimice pe care le sufera alimntele in cavitatea bucala poarta denumirea de digestie bucala.Transformarile mecanice sunt realizate prin actul masticatie,iar cele chimice prin actiunea enzimelor existente in saliva.Digestia bucala se caracterizeaza indeseobi prin procese mecanice,datorita caror alimentele sunt faramitate si amestecate cu saliva.Saliva usureaza actul masticatiei si formarea bolului alimentar,contribuind astfel,prin enzimele care le contine,la transformarile chimice ale alimentelor.

Saliva este un lichid incolor cu aspect filant si opalescent,cu o densitate cuprinsa intre 1002 si 1012 si cu o reactie slab acida(pH=6-7).La om ,cantitatea de saliva secretata in 24 de ore este cuprinsa intre 1000 si 1500 mililitrii cu un debit de circa 50 mililitrii pe ora.Saliva este secretata de glandele salivare mari(parotida,sublingualasi submandibulara)si de glandele salivare mici,situate in grosimea mucoasei bucale.

Compozitia chimica a salivei.

Saliva contine 99,5% apa si 0,5% substante solide organice si anorganice.

Substantele anorganice sunt reprezentate prin cloruri,fosfati,carbonatisi bicarbonati de natriu,calciu si magneziu.La acestea se mai adauga sulfocinaura de potasiu sau rodanatul de potasiu care rezulta,probabil,din metabolismul proteic.In saliva se mai gasesc cantitati mici de fluor,clor si gaze dizolvate.

Reglarea secretiei salivare.

Reglarea secretiei salivare se realizeaza exclusiv prin mecanisme nervoase si anume prin reflexe conditionate si neconditionate.

Deglutitia.

Deglutitia cuprinde totalitatea miscarilor prin care alimentele sunt transportate din gura in stomac.

Din punct de vedere functional,ea se realizeaza in trei timpi:bucal,faringian si esofagian.

Timpul bucal cuprinde trecerea bolului alimentar din gura in faringe.Acest timp este initiat de o serie de miscari voluntare care plaseaza bolul alimentar pe fata dorsala a limbiisi il imping in faringe.

Timpul faringian este scurt ca durata,dar foarte complex.Principalele mishcari ale acestui timp sunt:inchiderea comunicarii nazofaringiene prin contractia muschilor valului palatinsi a muschiului constrictor superior al faringelui,inchiderea trompelor auditive prin activitatea muschilor care ridica palatul moale,inchiderea orificiului laringian,trage laringele in sus si inapoi in sub limba si aplica epiglota pe glota.

Timpul esofagian consta in impingerea bolului alimentar de-a lungul esofagului prin contractia musculaturii circulare a acestui organ.
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum