World of Metin

Eclipsele de luna

Go down

Eclipsele de luna

Post by Ghioala Andrada on Fri Feb 24, 2012 12:07 pm

Se intelege prin eclipsa fenomenul prin care un astru fara lumina, intrind in conul de umbra al unei planete , este lipsit de lumina Soarelui . De exemplu , Luna sau satelitii unei planete pot fi eclipsati. Aici avem o lipsire reala de lumina , vizibila din orice punct al globului terestru unde aceste astre sint deasupra orizontului.
Eclipsele de luna au prezentat , in trecut , un imens stiintific major. Ele au permis evaluarea dimensiunilor satelitului nostru natural , ca si a distantei Pamint-Luna .
Eclipsa poate fi:
Totala , daca Luna intra complet in conul de umbra al Pamintului ;
Partiala , daca numai o portiune a suprafetei lunare patrunde in umbra Pamintului ;
Prin penumbra , daca Luna traverseaza numai penumbra Pamintului.
Umbra Pamintului fiind opusa Soarelui, o eclipsa de Luna nu se poate produce decit atunci cind Luna traverseaza aceasta regiune, cu alte cuvinte , la Luna Plina .
Luna avanseaza, acoperind totalitatea discului lunar, care se coloreaza intr-o nuanta .Durata totalitatii , in functie de drumul de traversare a conului de umbra si poate dura intre citeva secunde si cel mult 1h 45 min. Culoarea sa, difera de la o eclipsa la alta, variaza in gama rosiatica datorata refractiei razelor solare prin atmosfera terestra dupa absorbtia lungimilor din domeniu albastru si transmiterea celor din domeniu rosu. Coloratia depinde de gradul de transparenta a atmosferei terestre (prezenta aerosolilor de origine vulcanica),de activitatea solara si de distanta Pamintului in momentul eclipsei.
Daca Luna se afla la apogeu,pozitia sa este atunci la mai mare apropiere de virful conului de umbra, iar suprafata sa prezinta,prin comparatie cu
Situatia unei eclipse care se deruleaza in momentul perigeului, cind Luna patrunde mai aproape se baza conului se umbra. Refractia solara este considerata neglijabila la altitudini de peste 75 km. Pentru razele care trec foarte aproape de solul terestru, deviatia este maxima....
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum