World of Metin

PREŢURILE VOR SCĂDEA, DAR INFLAŢIA VA CREŞTE

Go down

PREŢURILE VOR SCĂDEA, DAR INFLAŢIA VA CREŞTE

Post by A.Levine on Tue May 08, 2012 1:58 pm

Chiar dacă la vară vom avea ieftiniri lunare, rata anuală va creşte pentru că şi în 2011 scăzuseră preţurile, adică va fi un efect statistic de bază, anticipează Mugur Isărescu.

„Anul agricol 2012 va fi bun, nu va bate grindina, nu vor fi tornade la Brăila, chiar şi găinile îşi vor reveni şi vor face ouă, aşa că vom avea ieftiniri în această vară. Dar şi cu aceste ieftiniri rata anuală a inflaţiei va creşte, pentru că o să avem un efect statistic de bază, adică ieftinirile de acum vor fi mai mici decât anul trecut. Îi rog pe analişti şi pe jurnalişti să se uite la rata lunară, care va merge în jos, nu la cea anuală, care va urca", a explicat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, arătând că vom avea inflaţie în uşoară creştere, deşi media preţurilor va scădea.
Vom rămâne în marja ţintei BNR
Un fenomen similar, dar în sens invers, a avut loc în toamna lui 2011, când, deşi preţurile creşteau de la lună la lună, rata anuală a inflaţiei a scăzut pe fondul efectului de bază după majorarea TVA din vara lui 2010. BNR a menţinut prognoza privind inflaţia pentru sfârşitul acestui an la 3,2%, în condiţiile în care ţinta pe 2012 este de 3% plus/minus un punct procentual. Pentru 2013, ţinta este de 2,5%, iar prognoza BNR -de 3%. „În acest an, s-ar putea ca în septembrie rata anuală a inflaţiei să ajungă la un maxim de 3,8%, dar după aceea îşi va reveni spre 3-3,2%", anticipează BNR, în Raportul asupra inflaţiei dat ieri publicităţii.
Determinanţii inflaţiei în primele trei luni au fost pe de o parte persistenţa deficitului de cerere, manifestarea unor efecte de bază favorabile asociate majorării preţurilor alimentelor şi combustibililor în prima parte a anului 2011 şi menţinerea anticipaţiilor inflaţioniste ale consumatorilor pe o traiectorie descendentă. Pe de altă parte, presiunile de creştere a inflaţiei au venit din traiectoria ascendentă a cotaţiilor petrolului pe plan internaţional, deprecierea moderată a leului faţă de euro şi faţă de dolar, influenţa negativă exercitată asupra preţurilor legumelor şi fructelor de condiţiile meteorologice adverse în primele luni ale anului curent şi intrarea în vigoare a unei directive comunitare privind condiţiile de creştere a păsărilor.
Impact redus al majorărilor salariale
Analişitii BNR estimează că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3% asupra inflaţiei. Aceşti factori „vor contrabalansa cu evoluţiile sau implicaţiile altor factori care acţionează asupra inflaţiei", a precizat Mugur Isărescu.
"Îi rog pe analişti şi pe jurnalişti să se uite la rata lunară a inflaţiei, care va merge în jos, nu la cea anuală, care va urca.''
Mugur Isărescu guvernatorul BNR
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum