World of Metin

Coordonatele Pamantlui(destul de interesant)

Go down

Coordonatele Pamantlui(destul de interesant)

Post by pinteadragos on Mon Oct 25, 2010 7:20 am


Coordonate geografice


Un sistem de coordonate geografice definește orice locații de pe Pământ prin 2 sau 3 coordonate ale unui sistem de coordonate sferice care este aliniat la axa în jurul căreia se învârte Pământul. Pornind de la teoriile vechilor babilonieni, extinse ulterior de Ptolemeu, unui cerc întreg i s-au atribuit 360°.

[modifică]Descriere

latitudinea (Lat.) este unghiul dintre orice punct și ecuatorul. Liniile cu o latitudine constantă sunt numite paralele. Ele trasează cercuri pe suprafața Pământului, dar singura paralelă care este un cerc mare este ecuatorul (latitudine=0 grade), cu fiecare pol geografic aflat la 90 de grade (Polul Nord 90° N; Polul Sud 90° S).
longitudine (Long.) este unghiul spre est sau vest al unui punct arbitrar de pe Pământ: Observatorul din Greenwich (Marea Britanie) este considerat punctul internațional cu longitudine 0 grade. Anti-meridianul Greenwich este atât 180°V cât și 180°E. Liniile de longitudine constantă sunt numite meridiane. Meridianul care trece prin Greenwich este meridianul primar. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumătăți de cercuri complete și nu sunt paralele: ele se intersectează la polul nord și la cel sud.
Combinând aceste două unghiuri, poate fi specificată poziția orizontală a oricărui punct de pe Pământ.
Spre exemplu, Baltimore, Maryland (din SUA) are o latitudine de 39.3° Nord, și o longitudine de 76.6° Vest. Deci, un vector desenat din centrul Pământului spre un punct dispus la 39.3° nord de ecuator și 76.6° vest de Greenwich va trece prin Baltimore.
Gradele sunt împărțite în minute ( ′ ) și secunde ( ″ ). Există mai multe formate pentru grade, toate fiind în ordinea Lat.-Long.:
GM Grade:Minute (49:30.0-123:30.0)
GMS Grade:Minute:Secunde (49:30:00-123:30:00)
GZ Grade Zecimale (49.5000-123.5000), de obicei cu 4 zecimale.
Pentru a face conversia de la primele 2 formate la ultimul, gradele zecimale sunt egale cu numărul întreg de grade, plus minutele împărțite la 60, plus secundele împărțite la 3600. La momentul actual gradele zecimale sunt formatul cel mai utilizat.
Ecuatorul este evident o parte importantă a sistemului de coordonate, reprezentând punctul zero al unghiului latitudine și punctul aflat la jumătatea dintre poli. El este planul fundamental al sistemului geografic de coordonate.
Valorile de latitudine și longitudine sunt stabilite printr-un sistem geodetic asociat, cum ar fi WGS84. Unui același punct de pe Pământ îi pot corespunde diferite latitudini și longitudini, în funcție de sistemul geodetic folosit.
[modifică]Coordonate geostaționare

Sateliții geostaționari, cum ar fi cei de televiziune, sunt dispuși deasupra ecuatorului. Poziția lor față de Pământ este exprimată în grade zecimale; latitudinea lor nu se schimbă și este întotdeauna egală cu zero ° (= deasupra ecuatorului).
[modifică]A treia dimensiune: altitudine, înălțime, adâncime

Pentru a specifica absolut un punct pe sau deasupra Pământului mai trebuie specificată și elevația. Aceasta definește poziția verticală a punctului față de suprafața planetei. Poate fi exprimată ca distanța verticală față de Pământul de dedesubt, dar, din cauza ambiguității termenilor „suprafață” și „vertical”, se preferă exprimarea lui relativ la un set de date mai precise, cum ar fi nivelul mării. Distanța față de centrul Pământului este, de asemenea, o coordonată practică atât pentru pozițiile adânci cât și pentru cele în spațiu.
Coordonatele uzuale ale elevației / înălțimii față de suprafață sau alte date sunt altitudinea, înălțimea, și adâncimea.
avatar
pinteadragos
Membru
Membru

Posts : 121
Reputation : 0
Join date : 22/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Coordonatele Pamantlui(destul de interesant)

Post by A.Levine on Mon Oct 25, 2010 10:38 am

bravo gg
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Re: Coordonatele Pamantlui(destul de interesant)

Post by pinteadragos on Fri Jan 20, 2012 6:32 am

ms :D
avatar
pinteadragos
Membru
Membru

Posts : 121
Reputation : 0
Join date : 22/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Coordonatele Pamantlui(destul de interesant)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum