World of Metin

Lucrul mecanic

Go down

Lucrul mecanic

Post by Ghioala Andrada on Wed May 16, 2012 12:24 pm

Notiunea de lucru mecanic a aparut din necesitatea de a masura munca (fizica) depusa de om, precum si de masinile construite de el pentru a-1 ajuta in aceasta munca.

Sa consideram situatia simpla in care un bustean este deplasat pe un plan orizontal cu ajutorul unui cablu de catre un om. Aceeasi deplasare se poate realiza si cu ajutorul unui cal sau al unui tractor. Generalizand pana la abstractizare interactiunea care se realizeaza prin intermediul cablului intre bustean pe de o parte si om, cal sau tractor pe de alta parte, s-a ajuns la notiunea de forta. Aceasta notiune ne permite sa facem abstractie de situatia concreta considerata si in loc sa spunem ca omul munceste, vom spune ca forta produce un lucru mecanic. Lucrul mecanic al fortei este cu atat mai mare cu cat intensitatea fortei si deplasarea corpului (asupra caruia actioneaza forta) sunt mai mari. Pentru generalizare, se poate face abstractie si de corpul considerat si sa spunem ca o forta produce lucru mecanic atunci cand punctul sau de aplicatie se deplaseaza. Stim ca o forta care actioneaza asupra unui rigid are caracterul unui vector alunecator, adica efectul fortei nu se schimba daca punctul de aplicatie se deplaseaza pe suportul ei. Trebuie sa observam ca in cadrul notiunii de lucru mecanic al unei forte nu o astfel de deplasare este luata in considerare, ci deplasarea efectiva a punctului de pe corp in care se considera aplicata forta.

Denumirea de lucru mecanic a fost data de inginerul francez Gustave Gaspard Coriolis. Continutul notiunii s-a adancit, o data cu cea de caldura, in secolul al XlX-lea cand s-a dovedit experimental ca exista un raport constant intre cantitatea de lucru mecanic (care este legat de miscarea mecanica) si cantitatea de caldura (care este legata de o forma de miscare nemecanica a materiei) in care acesta se poate transforma.
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum