World of Metin

Energia nucleara

Go down

Energia nucleara

Post by Ghioala Andrada on Wed May 16, 2012 12:45 pm

Energia nucleara poate sa-si aduca o contributie cardinala la solutionarea problemelor energiei care confrunta dintotdeauna lumea in care traim.

Energia nucleara prezinta o serie de avantaje substantiale fata de energia clasica: spre deosebire de carbune si petrol, care polueaza aerul, energia nucleara are un caracter poluant foarte redus si perfect controlabil: nu degradeaza pamantul, poluarea apei este neinsemnata, perfect controlabila, iar degajarea de gaze radioactive in cursul functionarii reactoarelor este reductibila la nivele acceptabile prin tehnologia de retinere folosita la toate reactoarele moderne.

Problema deseurilor radioactive ramane insa o mare responsabilitate pentru viitorul omenirii, deoarece o parte considerabila din aceste deseuri au o perioada de injumatatire care le face periculoase timp de mii de ani si nu exista nici o metoda generala acceptata de stocare a lor.

In prezent aceasta problema s-a rezolvat prin depozitarea barelor de combustibil consumat si a deseurilor radioactive in containere de otel asezate in minele de sare parasite sau prin introducerea barelor intr-un material asemanator sticlei si prin ingroparea lor sau depozitarea deseurilor in constructii la suprafata pana cand vor fi gasite solutii si metode de distrugere geologica acceptabile.

O alta problema este ridicata de caldura emanata prin apa de racire a reactoarelor. Energia nucleara implica costuri de productie mai scazute decat ale carbunelui.
In acest context, tarile industrializate importatoare de materii prime energetice, petrol sau carbune isi vor reduce importurile implicit isi vor dezvolta economia.

Utilizarea energiei nucleare in scopuri pasnice este o mare speranta energetica. Trebuie sa amintim ca sistemele reactoarelor termice nu reprezinta decat o contributie temporara la aprovizionarea lumii cu energie pentru o perioada comparabila cu cea a petrolului.

Pe termen lung va trebui sa se recurga la sisteme cu neutroni rapizi, la suprageneratoare, ceea ce va face ca nuclearizarea sa poata contribui pe timp indelungat la solutionarea problemelor energetice ale lumii in alti termeni decat o face carbunele, dar degradand mult mai putin mediul.

Nuclearizarea ridica insa si alte probleme. Se considera ca trebuie pastrata integral conceptia dezvoltarii prioaritare de perspectiva a energeticii nucleare in acele regiuni in care ea se dovedeste a fi eficienta economic si necesara in conditiile balantei de combustibil, cu luarea, desigur, in considerare a masurilor de intarire a securitatii Centralelor Nuclaro-electrice (CNE).
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum