World of Metin

Miracolul bio: frunzele

Go down

Miracolul bio: frunzele

Post by A.Levine on Mon Oct 25, 2010 11:18 am


Au fost adesea numite “fabrici”, “uzine” sau “laboratoare” vii, desi complexitatea reactiilor biochimice care au loc aici este cu mult mai impresionanta decat orice s-ar petrece intr-un laborator stiintific, oricat de sofisticat. De altfel, nu e de mirare: “procesul de productie” prin care, din lumina, dioxid de carbon si apa, se obtin zaharuri, a fost pus la punct timp de sute de milioane de ani; de aceea, a atins perfectiunea.

Fara plante, care furnizeaza biomasa si oxigenul necesare hranirii ciupercilor si animalelor, pe Terra n-ar exista decat, cel mult, viata microbiana; intreaga biosfera ar cuprinde doar organisme simple, unicelulare si anaerobe.

Extrordinara biodiversitate de azi e legata de existenta plantelor, de la cele mai simple (precum algele monocelulare) pana la plantele cu flori si fructe - angiospermele - considerate cele mai evoluate organisme vegetale.

Fotosinteza, miracolul biochimic care are loc in frunze, sustine toata aceasta bogatie de forme de viata: ciupercile care cresc pe lemnul copacilor, animalele fitofage, care se hranesc cu alge ori cu frunze, radacini sau nectar, toata reteaua trofica, ametitor de complicata, pe care se sprijina ecologia planetei.

Nici omul n-ar fi aparut, daca nu erau plantele; pana la specia umana, a fost nevoie de un foarte lung sir de fapturi animale care, descinzand unele din altele, evoluand treptat, au dus spre formele de viata superioare dintre care ne place sa credem ca facem parte si noi.

Insa aceasta aventura a evolutiei n-ar fi fost posibila daca natura n-ar fi "inventat" mai intai fotosinteza si daca n-ar fi "construit" cele mai perfectionate fabrici din lume - frunzele plantelor. Afla mai multe:Da Vinci Learning, unul dintre cele mai bune canale TV de educatie si entertainment stiintific din lume, impreuna cu DESCOPERA.ro, cel mai mare portal romanesc de popularizare a stiintelor, iti aduc saptamanal mini-documentare video incitante, prin care te invita sa descoperi si sa inveti despre lumea in care traiesti. Revino in fiecare saptamana pe DESCOPERA.ro pentru a urmari serialul Da Vinci Learning si a afla - intr-un mod atractiv - noi lucruri, fapte extraordinare si realitati mai putin stiute din toate domeniile tale de interes.

Afla raspunsuri la cele mai enigmatice intrebari din istorie, zoologie, tehnologie, medicina sau natura. De la structura panzei de paianjen la secretele zgarie-norilor, de la povestea calatoriilor spatiale la canibalism, de la originea vietii la atributele neobisnuite ale calutilor de mare - Da Vinci Learning si DESCOPERA.ro te invata, simplu si distractiv, tot ceea ce vrei sa afli.
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Re: Miracolul bio: frunzele

Post by Stefi on Sat Jan 21, 2012 6:46 pm

mda Super bv niku
avatar
Stefi
Global Mod
Global Mod

Posts : 932
Reputation : 0
Join date : 22/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum