World of Metin

O nouă planetă locuibilă, descoperită în Calea Lactee

Go down

O nouă planetă locuibilă, descoperită în Calea Lactee

Post by A.Levine on Sun Dec 18, 2011 5:10 am

Astronomii americani au descoperit o exoplanetă cu dimensiune apropiată de a Pământului şi care ar prezenta condiţii pentru a susţine viaţa, potrivit France Presse.


Botezată Gliese 581g, exoplaneta are o temperatură care permite păstrarea apei în stare lichidă la suprafaţa scoarţei sau în apropiere de aceasta, au explicat cercetătorii. O exoplanetă este o planetă care orbitează în jurul unei stele, alta decât Soarele, arată AFP.

Dacă descoperirea oamenilor de ştiinţă va fi confirmată prin alte măsurători, Gliese 581g ar fi cea mai asemănătoare cu planeta pe care trăim, dintre toate exoplanetele descoperite până în prezent.

MULTIMEDIA

VIDEO evz.roVezi mai multe

Gliese 581g, exoplaneta locuibilă asemănătoare cu TerraSteaua sa, Gliese 581, se află în galaxia noastră, Calea Lactee, la aproximativ 20 de ani-lumină de Pământ (n.r. valoare unui an-lumină este de 9.460 miliarde de kilometri).

"Faptul că am putut descoperi această planetă atât de repede şi aproape de sistemul nostru solar demonstrează că astfel de exoplanete ar fi numeroase", a declarat Steven Vogt, profesor de astronomie şi astrofizică la Universitatea California din Santa Cruz şi unul dintre coautorii studiului.

Dimensiuni apropiate de cele ale Pămâtului

Gliese 581g are o masă de 3,1 până la 4,3 ori mai mare decât cea a Terrei, iar raza sa este de 1,2 - 1,5 ori mai mare ca a planetei noastre, a arătat Paul Buttler, de la Departamentul pentru Magnetism Terestru al Carnegie Institution din Washington.

Gliese 581g pare să fie o planetă stâncoasă, cu o gravitaţie la suprafaţa scoarţei asemenea Pământului şi care orbitează steaua în 36,6 de zile.

Potrivit astronomilor, o exoplanetă este "potenţial locuibilă" când permite existenţa vieţii. Cu toate acestea, nu înseamnă că oamenii ar putea locui aici. Printre cele mai importante caracteristici care ar face o planetă locuibilă se numără prezenţa apei în stare lichidă şi a unei atmosfere, au mai explicat oamenii de ştiinţă.

Din primele estimări făcute de aceştia, temperatura care se înregistrează la suprafaţa Gliese 581g, care nu este expusă în permanenţă stelei sale şi nici întunericului din spaţiu, variază între -31 de grade Celsius şi -12 grade Celsius.

Exoplaneta Gliese 581g a fost descoperită după 11 ani de observaţii cu telescopul observatorului spaţial Keck din Hawaii, situat la 4.145 de metri altitudine.
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum