World of Metin

Afectiuni ale sistemului nervos

Go down

Afectiuni ale sistemului nervos

Post by B.o.B on Fri Jan 20, 2012 10:19 am

Afectiunile vasculare cerebrale sunt cele mai importante cause de mortalitate si invadilitate din lume.

Insuficienta circulatorie cerebrala-este legata de existenta unor factori cauzali,predispozitia familiala,alimentatia bogata in glucide si lipide,hipertensiunea arteriala,sedentarismul,obezitatea,alcoolismul,tabagismul precum si starile de tensiune psihica prelungite si repetate.

Infarctul crebral-embolia cerebrala-apare datorita procesului de astupare a arterei crebrale.Dupa o ameteala si o durere de cap puternica se constata ca ambele membre sunt paralizate.Infarctul se poate instala brusc prin pierderea cunostiintei si persoana poate intra in coma.

Hemoragia crebrala-apare in urma ruperii peretelui unei artere cerebrale si predomina la barbate.Se produce de obicei brusc cu cefalee violenta,ameteala mare,greturi,varsaturi urmate de pierderea cunostiintei si coma.In timpul comei,bolnavul nu raspunde la nici un excitant extern-ciupire,intepare,apasarea globilor oculari etc.

Epilepsia-este consecinta unor factori care actioneaza general sau local asupra creierului:intoxicatii cu alcool,plumb,cocaine,CO,boli eruptive,parazitoze,asfixie la nastere,afectiunile inflamatorii ale creierului si meningelui,traumatisme cranio-cerebrale,tumori,abcese,accidente vasculare cerebrale.Criza de epilepsie se manifesta prin pierderea constiintei si cadere.Este periculoasa caderea deoarece duce la accidentare,musculature se contracta,corpul devine teapan,bratele se indoaie.membrele inferioare se intend,capul se lasa pe spate sau lateral si pielea se invineteste.Incepe o inspiratzie prelunga,zgomotoasa,apar contractii puternice ale intregii musculaturi,pe buzele bolnavului apare o spuma,deseori colorata in rosu(in timpul contractiei musculaturii isi poate musca limba).Existe si crize de epilepsie fara crize convulsive la copii,foarte rar dupa 20 de ani.Epilepticului ii sunt interzise eforturile intelectuale si fizice,bauturile alcoolice,cafeaua,sarea,lichidele in exces.Alimentatia trebuie sa cuprinda legume,fructe,lapte.

Tumorile cerebrale-sunt afectiuni grave ale sistemului nervos.Aproape toate tumorile cerebrale pot fi tratate neurochirurgical cu conditia sa fie diagnosticate la timp.

Dementa- degradare accentuata a psihicului prin leziuni multiple si difuze ale creierului si in special a scoartei cerebrale,in urma unor infectii,a unor ramolismente multiple in creier,tumori sau alti factori.Este o saracire mare a gandirii bolnavului,astfel incat acesta poate ajunge sa nu mai stie sa se hraneasca,urineaza si defeca oriunde se gaseste(gatism),nu stie sa se pastreze curat.Cauzele mai importante sunt :involutia(distrugerea) progresiva a celulelor nervoase la unii batrani(dementa senila),procese degenerative cu distrugerea progresiva a celulelor nervoase in boli rare care apar in general la persoane cu varsta de la 50 de ani.(boala PIK,boala ALZHEIMER) artroscleroza cerebrala,care poate duce progresiv la stramtorarea vaselor de sange,ceea ce face ca celulele nervoase sa fie prost hranite si sa se distruga treptat.Sifilisul netratat la timp uneori poate,dupa 5-20-30 de ani de la infectie sa inceapa sa produca leziuni ale creierului si in special ale scoartei cerebrale(dementa sifilitica se numeste paralizie generala progresiva). Nevrita-inflamatie localizata a unuia sau mai multor nervi periferici.Dupa teritoriul pe care il inerveaza si dupa caracterul nervului(senzitiv,motor sau mixt) apar si simptomele de amorteala,dureri,furnicaturi,in cazul unor nervi zenzitivi :tulburari de vedere,de auz,in cazul unui nerv senzorial :paralizie in cazul unui nerv motor,tulburari asocciate in cazul unui nerv mixt) Scleroza Multipla este o afectiune autoimuna, inflamatoare, demielinizanta, multifocala, primara a sistemului nervos central, indusa de factori din mediului extern înca necunoscuti, ce apare la adultii tineri susceptibili din punct de vedere genetic(43, 133, 103, 107, 108, 167).

Observarea leziunilor acute si cronice sugereaza urmatoarele evenimente (nu sunt neaparat secventiale): leziunea barierei hematoencefalice BHE si infiltrarea celulelor inflamatorii; lezarea oligodendrocitului si demielinizarea; astrocitoza; probabil lezarea axonilor denudati; refacerea incompleta a mielinei(120).

Se pot stabili câteva concluzii referitoare la etiopatogenia SM(133):

SM este o afectiune autoimuna mediata celular prin celule TH1 îndreptate împotriva antigenelor mielinice PBM, PLP, MOG;

prima sensibilizare este consecinta unei reactii încrucisate între agenti infectiosi si mielinici din SNC;

împotriva componentelor mielinice se îndreapta celule T reactive, favorizate de genele CMH (HLA-DR2);

factorii de mediu pot determina clasa raspunsului imun;

infectia virala nu este cauza de SM, dar poate avea rol în initierea si evolutia bolii;

în SM exista defecte în reglarea mecanismelor de inducere a intolerantei imunologice (defecte în activarea celulelor T);

procesul de demielinizare este heterogen, fiind mediat prin macrofage, anticorpi, tulburari metabolice sau apoptotice ale oligodendrocitelor (explica existenta subgrupurilor patogenice de SM);

se poate afirma ca nu se cunoaste etiopatogenia bolii, dar se presupun o serie de factori etiopatogenetici: virusi, bacterii, oligodendrocite alterate, regim alimentar, factori genetici, alti factori (toxine, stres, profesie).. I.4. Clinica sclerozei multiple

Afectarea la diferite nivele a SNC induce o simptomatologie variata ce se poate manifesta diferit de la individ la individ. (56, 131, 139, 171, 104, 133, 164, 85, 35). Simptomele S.M. pot fi clasificate în: primare, determinate direct de catre procesul de demielinizare, secundare, consecinta directa a simptomelor primare si tertiare, determinate de impactul bolii asupra psihicului bolnavului, asupra calitatii vietii, cât si de comportamentul familiei.

Debutul bolii poate fi acut, de tip apoplectiform la 35%, lent progresiv la 10%, la restul debutul fiind foarte variat, de la ore la zile sau saptamâni(51,112), de tip:

monosimptomatic în 45 % din cazuri cu urmatoarea frecventa: nevrita optica (36%); parestezii (35%); deficit motor (26%);

polisimptomatic în care deficitul motor apare în (40-50%); nevrite optice (24%); parestezii (26%); diplopie (12%); vertij (5%); tulburari sfincteriene (5%).

Perioada de stare: dupa 10 ani de la debut 80 % prezinta sindrom piramidal ; sub 80 % prezinta semne cerebelare; 56 % prezinta tulburari sfincteriene; 48 % prezinta nevrita optica (NO); 14 % au tulburari oculomotorii;

Investigatia paraclinica în SM

Examenul lichidului cefalorahidian (162,133).

Neuroimagistica: CT; RMN; RMN cerebral si la nivelul maduvii spinarii; RMN la nivelul nervului optic. Examinarea RMN este foarte utila diagnosticului, pentru aprecierea evolutiei prognosticului si raspunsului terapeutic prin masurarea zonelor lezionale în diferite momente. (6, 9, 12, 25, 85, 102, 39, 131, 84, 185, 140). Avantajele RMN-ului sunt urmatoarele: permite diagnosticul rapid al leziunilor asimptomatice, nu are efecte nocive, are sensibilitate mare, randament rapid, rezolutie de contrast între diferitele tesuturi moi si realizeaza sectiuni în orice plan(36,40,64,87,89,118,185).

Potentialele evocate (PE)

Studiul potentialelor evocate (PE) certifica prezenta modificarilor functionale, ele fiind reprezentarea electrica a receptiei celulelor nervoase ca raspuns la un stimul. În prezent se analizeaza PE pe caile optice, auditive, senzitive si motorii. Sunt utilizate mai mult în SMPP(67,9,12,16,142,143,177,178,179).

Electronistamografia: studiaza nistagmusul, aparut în debut sau ulterior, cu caracter relativ constant în afectarile vestibulare înregistrând potentialele bioelectrice coreo-retiniene.

Evolutia SM

Forme clinice evolutive

Din punct de vedere clinic evolutiv S.M. prezinta câteva forme distincte(133):

scleroza multipla în pusee si remisiuni (SMPR) este forma cu pusee bine individualizate si cu recuperare completa sau cu deficite reziduale. Apare la 85 % din cazurile noi de SM, puseele apar la intervale neregulate si nu au valoare prognostica.

scleroza multipla secundar progresiva (SMSP) apare când SMPR evolueaza în timp cu acumularea unor semne ireversibile cu sau fara pusee ocazionale si remisiuni minore. Proportia de bolnavi care fac aceasta forma este de 80 %.

scleroza multipla primar progresiva (SMPP) se manifesta de la început prin simptome care au debutat lent si s-au agravat progresiv fara pusee sau remisiuni distincte.

Pentru cuantificarea evolutiei bolii si a handicapului se foloseste ?scala extinsa a starii de invaliditate EDSS? stabilita de Kurtzke în 1983, care stabileste anumite scoruri în functie de examinarea clinica neurologica. In functie de EDSS s-au stabilit trei stadii: stadiul I cu EDSS între 1-3,5; stadiul II cu EDSS între 4-6,5; stadiul III cu EDSS între 7-9,5. Scala Kurtzke este alcatuita prin încadrarea arbitrara a semnelor neurologice în clase care reprezinta o împartire eterogena a functiilor SNC:piramidala; cerebeloasa; senzitiva; a trunchiului cerebral; sfincteriana; vizuala; psihica; alte functii.Cocaina

Se prezinta sub forma de pudra cristalina, alba, asemanatoare zapezii, în argou fiind denumita si "zapada". În trafic, aceasta se amesteca adeseori cu o pudra alba inerta, cum ar fi acidul boric sau bicarbonatul de sodiu. Pulberea de cocaina poate fi prizata, iar daca se prezinta sub forma lichida, se injecteaza intravenos. Efectul cocainei este imediat si se manifesta printr-o stare de euforie care dureaza 20 de minute. Dupa disparitia efectului, consumatorul resimte o atât de mare cadere încât este tentat sa repete doza imediat pentru a restabili senzatia anterioara.

Factori care actioneaza asupra sistemului nervos :

COCAINA

Când cei dependenti de cocaina încearca sa renunte la acest drog, intervin stari de depresie care se pot înlatura doar prin reluarea consumului. Cei ce consuma cocaina declara ca folosirea drogului este mult mai importanta decât hrana, sexu
avatar
B.o.B
Membru
Membru

Posts : 101
Reputation : 0
Join date : 20/01/2012
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Afectiuni ale sistemului nervos

Post by Stefi on Fri Jan 20, 2012 5:08 pm

ce sa zic mda bv celui care a facut si celui care a postato
avatar
Stefi
Global Mod
Global Mod

Posts : 932
Reputation : 0
Join date : 22/10/2010
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum