World of Metin

Lumea comunista

Go down

Lumea comunista

Post by Ghioala Andrada on Mon Sep 30, 2013 11:21 am

Comunismul a devenit o cruciada politica fin promovata de primul stat comunist , Uniunea Sovietica .
Ideologia acestuia a fost puternica pna in anul 1980 .
O perioada dupa I RM, guvernele comuniste au controlat Ungaria si Bavaria, insa sperantele unei revolutii mondiala imediate s-au spulberat in curand, URSS ramanand izolata. Cu toate acestea, partidele comuniste de pretutindeni, incercand sa mantina o miscare internationala puternica si disciplinata, au urmat doctrina partidului, instaurata de liderii sovietici.

Uniunea Sovitica si comunismul au avut multi admiratori in anii 1920 si 1930. Acestia considerau ca URSS era un nou tip de societate, mult mai dreapt, trecandu-i cu vederea trasaturile negative - inclusiv groaznicele epurari facute de Stalin - considerandu-le rezultatul comploturilor anti-sovietice, sau chinurilor nasterii unei lumi noi. Aceasta situatie parea plauzibila intr-o perioada in care sistemul capitalist-democratic occidental, zguduit de I RM, Marele Crah financiar si fascism, parea sa se prabuseasca.

In anii 1920, comunistii erau foarte ostili fata de partidele social-democratice, considerandu-le rivale si fiind convinsi ca criza provocata de amenintarea fascista ca duce la victoria comunistilor. In realitate, sciziunea partidelor de satanga l-a ajutat, in anul 1933, pe Hitler sa preia puterea in Germania si sa zdrobeasca puterile Partidul Comunist German. Dupa aceasta, Stalin a modificat optica partidului intru-na de cooperare cu partidele liberale si cele de stanga, pentru a lupta impreuna impotriva redutabilului inamic fascismul.

Aceasta imagine a fost compromisa de pactul sovietico-nazist din 1940, in ciuda eforturilor de justificare a acestuia ca o necesitate politica. Apoi, atacul german asupra URSS a schimbat totul. Sovieticii au devenit aliati eroici ai Marii Britanii, iar mai tarziu, ai Statelor Unite;partidele comuniste europene, care luptasera inainte impotriva razboiului, urmand ordinele lui Stalin, au devenit principalele elemente ale miscarii de rezistenta in teritoriile europene acipate.

La moartea lui Stalin, in 1953, majoritatea comunistilor continuau sa-l considere cel mai mare erou comunist, desi situatia reala din Europa de Est a fost evidentiata de rebeliunea din Berlinul Occidental, care a trebuit sa fie reprimata de tancurile sovietice.
Dupa o lupta crunta in Kremlin, Nikita Hrusciov s-a impus in calitate de nou lider sovietic. Rivalii sai au cazut in dizgratie, dar nu au fost executati - un proces fata de fosta tactica a lui Stalin - fapt ce a generat sperante ca comunismul ar fi capabil de reforme.
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum