World of Metin

Apa si sanatatea

Go down

Apa si sanatatea

Post by Ghioala Andrada on Fri Jan 27, 2012 12:02 pm

Apa si sanatatea

Suprafata pamintului este acoperita in proportie de 78% de apa, inclusiv 4% de catre ghetari.

Nu toata apa de pe suprafata Terrei este potabila, rezervele de apa potabila sunt localizate in ghetari-24 mln km 3,lacuri -230 mln. km 3 si atmosfera - 14 mln.km 3 .

Din punct de vedere calitativ din ansamblul hidrosferei 97% este apa sarata, restul il formeaza ghetarii - 2,49%, si apa lacurilor si fluviilor, apele din subteran si din atmosfera.

Apa este indispensabila existentei umane. Daca se incearca o comparatie intre continutul chimic al apei din mari si oceane (89% cloruri, 10% sulfati, 0,2% carbonati, etc…) si cel al lichidului fiziologic uman, se ajunge la constatarea ca proportiile elementelor naturale sunt aproape aceleasi.

Coletivitatile umane sau constituit si dezvoltat de-a lungul riurulor si marilor lacuri.

Apa potabila pe Terra se distribuie inegal, astfel in SUA consumul zilnic este de circa 1000 l de apa pe cap locuitor, iar in tarile din lumea a treia trei persoane din cinci nu au acces la apa potabila, iar trei din partu nu beneficieaza de conditii sanitar-igienice.

Maladiile cauzate de consumul de apa decimeaza anual circa 15 milioane de copii sub 5 ani, iar jumatate din paturile de spital de pe planeta in 1980 erau ocupate de bolnavii suferind de boli provocate de apa.

Apa dulce disponibila sufera an de an procese de pierdere a calitatilor naturale prin intense procese de poluare.

Pentru consumul potabil, menajer, industrial, agricol producerea energiei se scot anual din circuit circa 2 200 miliarde tone de apa, din care circa 50% se intorc in circuit ca ape uzate, nocive, pentru a caror neutralizare sunt necesre aceiasi cantitate de ape curate. Ce se va intimpla cu rezervele existente in perspectiva extinderii proceselor de poluare?

Cantitatea minima de apa necesara organismului uman este de 5 l in 24 ore, din care circa 2 l o reprezinta apa consumata ca atare. Cantitatea de apa cosumata creste in conditiile unui mediu cald sau al unei activitati fizice mai intense.

Apa nu este utilizata doar ca neceasr strict fiziologic ci si pentru alte scopuri necesare activitatii zilnice. Astfel pentru curatenia corprala omul foloseste zilnic circa 40 l de apa, la care se adauga apa necesara pregatirii alimentelor, a intretienri hainelor, locuintei, etc…. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru acoperirea nevoilor directe ale populatiei sunt necesare minimum 100 l de apa pe zi pentru fiecare locuitor.

Dar aici nu este inclusa apa utilizata pentru nevoile industriale, fie ca materie prima fie la intretinerea diverselor aparate, fie ca transportator al unor produse, fie ca apa de racire. Astfel pentru producerea unei tone de fonta sunt necesare circa 15 000 l de apa, al unei tone de hirtie 250 000 l, a unei tone de carne de circa 10 000 l, al unei tone de zahar de 100 000 l de apa, pentru producerea unui litru de bere se pierd 30 de litri de apa. Apa este utilizata si pentru nevoi agrozootehnice, pentru ingrijirea animalelor si adaposturilor acestora.

Sa nu uitam si de folosirea bazinelor de apa pentru odihna, sport precum si pentru formatea microclimatului.

Statisticile OMS arata cresterea incontinua a necesitatilor de apa, fapt ce duce la resimtirea acuta a lipsei de apa de catre zone intregi ale pamintului.

Apele utilizate de om indiferent pentru care scopuri se incarca cu diferite elemente chimice si fizice sau biologice care modifica compozitia naturala a apei in asa masura incit aceasta nu poate fi folosita decit in scopuri industriale. Fenomenul respectiv este numit poluare, si favorizeaza nemijlocit lipsa de apa potabila a omenirii.

SURSE DE POLUARE A APEI

Poluarea apei este un fenomen prin care se produc modificari calitative negative ale proprietatilor naturale.

Poluarea apei poate fi naturla a si artificiala. Poluarea artificiala este cauzata de introducerea prin activitati umane a unor substante poluante direct, ca urmare a deversarii apelor din reteaua de canlizare, industriilor, etc..

Poluarea naturala consta in patrunderea in apa a unor substante straine naturale, precum sarurile solubile, particule solide, vegetatie subacvatica, etc…

Poluarea se produce ca urmare a activitatti umane, desi paralel se utilizeaza inca si notiunea de autopoluare.

Factorii care duc la poluarea apei sunt variabiti si numerosi, totusi ei pot fi grupati in factori demografici, urbanistici, industriali, etc…

Poluarea desi considerata ca fenomen general poate fi diferentiata in mai multe tipuri: biologica, chimica, menajera, etc…

Influenta apei asupra sanatatii populatiei.

Apa influenteaza sanatatea populatiei in mod direct prin calitatile sale biologice, chimice si fizice, sau indirect. Astfel cantitatea insuficienta de apa duce la mentinerea unei stari insalubre, a deficientelor de igiena corporala, a locuintei si a localitatilor, cea ce duce la raspindirea unor afectiuni digestive (dezinteria si hepatita endemica) a unor boli de piele, etc…

Bolile umane produse ca urmare directa a calitatii apei, pot fi clasificate in:

boli cauzate de infectii raspindite prin consum de apa infectata (diarea, febra tifoida, hepatita A, salmoneloza, etc…)

boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice precum bilharioza.

boli cauzate de infectii raspindite prin insecte cu stagii acvatice (malarie, onchocercariasis.)

Boli cauzate de infectii transmise prin animale acvatice nevertebrate.

O alta influetnta directa a apei aupra sanatatatii populatiei se produce prin calitatile sale, respectiv prin compozitia sa. O serie intreaga de boli netransmisibile sunt considerate astazi ca fiind determinate sau favorizate de compozitia chimica a apei, citind in acest sens:gusa endemica, caria dentara sifluoroza endemica, afectiunile cardiovasculare, methemoglobinemia, intoxicatiile cu plumb, intoxicatiile cu cadmiu.Alte intoxicatii mai frecvent intilnite ca produse prin apa sunt: intoxicatia cu crom, cianuri, etc.

Actiunea unor poluanti organici este mai putin bine cunoscuta, majoritatea acestora producind modificari organoleptice evidente ceea ce duce la limitarea utilizarii apei, mai ales ca apa de baut. Intre acesti poluanti cunoscuti si sub denumirea generala de micropoluanti 3 sunt considerati ca principali si anume:

Pesticidele dintre care cele organoclorurate ocupa primul loc datorita degradarii lor biologice incete si remanentei prelungite in apa. Datorita redusei lor solubilitati hidrice ca si tendintei de absorbtie pe suspensii se gasesc in concentratii de obicei scazute. Ele au efecte ecologice pronuntate dar se pot manifesta si asupra organismului uman, concentrindu-se in tesutul adipos, de unde periodic se pot mobiliza - mai ales in perioade de slabire brusca. Actiunea lor este complexa si se manifesta asupra ficatului, asupra sistemului nervos, asupra unor glande endocrine (sexuale), asupra unor enzime etc. Se presupune ca de asemenea ar avea actiune cancerigena sau cocancerigena ca si asupra descendentilor (teratogena mutagena) insuficient confirmate.

Apa curata - populatie sanatoasa

Conform ultimilor date, apa din 90 % a fantanilor si izvoarelor municipiului Chisinau nu corespund standardului "Apa potabila" din cauza poluarii antropogene. In apropierea majoritatii surselor de apa se afla gunoisti, gramezi de balegar, acumulatoare de apa uzata menajera, toalete etc. care contamineaza apa cu nitrati si bacterii patogene.

Scopul actiunii "Saptamana fantanilor si cismelelor curate" care va fi organizata de catre Organizatia Teritoriala Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova in comun cu primariile localitatilor suburbane si Agentia Ecologica Municipala Chisinau in perioada 16-23 iunie 2002 este ameliorarea situatiei ecologice si imbunatatirea calitatii apei potabile.

In cadrul acestei actiuni se preconizeaza raiduri de control al starii sanitaro-ecologice a surselor de apa si teritoriilor limitrofe, prelevarea si investigarea de laborator a mostrelor de apa din fantanile si izvoarele municipiului, difuzarea posterului informational "Apa curata - oameni sanatosi", "Ghidul de mentinere si exploatare a fantanilor", salubrizarea, curatirea si amenajarea izvoarelor si fantanilor in localitatile suburbane.

In ajunul sarbatorii populare Rusaliile se prevede salubrizarea a 2417 fantani si cismele, curatarea a 1337 din ele, amenajarea a 1379 si dezinfectarea a 2229 surse de apa potabila, prelevarea si investigarea apei din 555 fantani si cismele, construirea a 10 noi fantani si sfintirea a 4 izvoare. Alaturi de voluntarii O.T. Chisinau a M.E.M. la aceste activitati vor participa membrii organizatiilor neguvernamentale „cîmpusorul eclogic” „ECOSFERA”, „salvaeco”, "Unda Verde",”Viitorul verde” copii, tineri, alte categorii ale populatiei.

O.T. Chisinau a M.E.M. va amenaja cismelele din parcul "Valea Morilor", izvorul "Elena" din parcul "La Izvor", "Mihai Eminescu" din parcul-silvic Buiucani, "Parintele Serafim" si "Chisinau-500" din str. Muncesti, altele. Organizatia obsteasca "SalvaEco" si "Cimpusorul Ecologic" vor amenaja 3 izvoare din parcul "Valea Trandafirilor".

Apa, substantele minerale si sanatatea

In ultimele decenii a fost recunoscut faptul ca fortificarea si promovarea sanatatii sunt strans legate de calitatea mediului inconjurator.

In conditiile influentei crescande a factorului antropogen asupra starii igienice a surselor de apa, o mare actualitate capata problema stabilirii rolului calitatii apei in formarea si modificarea sanatatii populatiei.

Asupra starii sanatatii populatiei actioneaza nu atat poluantii mediului ambiant, cat si un sir de factori si conditii biologice, sociale, climato-geografice. Particularitatile specifice conditiilor climatice determina diversitatea compozitiei chimice, a mineralizarii si duritatii apelor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Intre problemele de mediu cu influenta asupra morbiditatii populatiei prin boli cronice netransmisibile se inscrie calitatea chimica a apei potabile .
avatar
Ghioala Andrada
Global Mod
Global Mod

Posts : 730
Reputation : 5
Join date : 19/01/2012
Age : 20
Location : Hunedoara

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa si sanatatea

Post by A.Levine on Fri Jan 27, 2012 12:05 pm

Felicitari
avatar
A.Levine
Administrator
Administrator

Posts : 931
Reputation : 0
Join date : 19/10/2010
Age : 19
Location : Hunedoara

View user profile http://world-of-metin.big-forum.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum